
کامپوزیت دندان
در بین اجزای صورت دندانها نقش مهمی در ارائه یک چهره صمیمی و دوستانه به دیگران نقش دارند به گونهای که اگر بهم ریخته باشند یا ظاهر نامتعارفی داشته باشند، ممکن است ارتباطات ما به درستی شکل نگیرد و حتی روی سلامت روانیمان هم تاثیر منفی بگذارند.
کامپوزیت دندانی از روشهایی برای ترمیم دندانهای آسیب دیده در حوضه درمان روکش گونه است. روکشها اقسام مختلفی دارند و استفاده از هر کدام به تایپ و شدت آسیب وابسته است اما معمول ترین درمان روکش کامپوزیت دندان است
در درمان کامپوزیت از ماده ای استفاده میشود که خود از فیلر ساخته شده است و از استحکام بسیار بالایی دارد. این ماده در ابتدا حالت خمیری دارد اما پس از اینکه توسط دندانپزشک متخصص کامپوزیت روی محل مورد نظر گذاشته شد، با تاباندن طول موج خاصی از نورمستحکم می شود.
سپس ماده مستحکم شده پولیش داده میشود تا فرم مناسبی بگیرد و به دندانهای دیگر آسیب نزند. در کامپوزیت دندان ، تیپ دندان های اصلی تغییر زیادی نخواهد کرد و حتی اگر این دندانها شرایط مناسبی برای کار گذاشتن کامپوزیت داشته باشند، تراش کاری و اصلاح انجام نخواهد شد.
کامپوزیت ونیر به نامهای دیگری نیز شناخته میشود از جمله: ونیر فوری یا وان استپ، کامپونیر، ونیرهای رزین کامپوزیتی و باندینگ کامپوزیت و …
اینکه برای هر فرد از کدام شیوه کامپوزیت یا روکش استفاده شود، بستگی به نظر دندانپزشک متخصص دکتر محمد اردستانی دارد. روش کامپوزیت ونیر تقریبا عمومیت دارد و حتی اگر مشکلاتی مانند دندانهای نامرتب یا بد فرم دارید، این روش کامپوزیت بسیار عالی و کارآمد خواهد بود.
البته در برخی موارد علی رغم محاسن کامپوزیت ونیر، این روش برای برخی مناسب نیست و بهتر است از روشهای دیگری استفاده شود.
این موارد عبارتند از:
دارا بودن دندانهای سست یا ریشه دندانی سست،
تعداد بالای دندانهای از دست رفته،
عاداتی نطیر ناخن جویدن یا سایش دندانی و یا بهم ریختگیهای فراوان دندانی
مراحل اجرای کامپوزیت دندان توسط دکتر محمد اردستانی دندانپزشک زیبایی
- برای انجام درمان کامپوزیت دندان اولین مرحله حفظ و احیای بهداشت دهان و دندان است. به طور کلی قبل از انجام هر گونه درمان زیبایی دهانی، دندانها از هر گونه جرم و پلاک باید پاک شوند و بیماریهای دهانی نیز درمان شوند.
- در مرحله بعد انتخاب نوع لبخند و رنگبندی دندان است. در بعضی موارد دندانپزشک متخصص زیبایی یک مدل موقتی روی دندانهای بیمار کار میگذارد تا پس از اینکه او رضایت خود را از فرم مدل اعلام کرد، پروسه درمان شروع شود. گاهی اوقات رنگ انتخاب شده روشن تر از رنگ دندانهای اصلی بیمار است که معمولا دندانپزشک متخصص زیبایی در این موارد توصیه به انجام بلیچینگ یا سفید کردن دندان قبل از اجرای کامپوزیت دندان میکند.
- مرحله بعد برای انجام ونیر کامپوزیت دندان ایزوله کردن دندان است. سطحی که قرار است کامپوزیت قرار بگیرد باید کاملا تمیز و خشک باشد. به همین دلیل دندانپزشک پس از زدن اسید و شستن دندان، آن را خشک و برای مراحل بعدی آماده میکند. اگر دندان برای قرار دادن کامپوزیت ونیر نیاز به تراش داشته باشد، این کار پس از مرحله ایزوله سازی دندانی انجام خواهد شد.
- در این مرحله ماده کامپوزیت روی دندان و با پولیش کردن و تغییر شکل اولیه ماده، کامپوزیت دندان تکمیل خواهد شد.
پس از درمان کامپوزیت دندان احتمال می رود بیمار دچار عوارضی مانند حساسیت به گرما و سرما و احساس درد در حین غذا خوردن و درد در ناحیه فکین شود. البته این عوارض بسیار نادر هستند به گونهای که کامپوزیت ونیر یک روش کم خطر محسوب میشود و جزء کم ریسک ترین شیوههای ترمیم دندان قرار میگیرد.
معایب کامپوزیت دندان
- کامپوزیت معمولا با مصرف موادی مانند چای، سیگار یا الکل، ممکن است تغییر رنگ بدهد و در نتیجه هماهنگی میان رنگ دندان و ماده کامپوزیت ونیر از بین برود که این امر باعث کاهش زیبایی دندانها میشود.
- طول عمر کمتر کامپوزیت نسبت به لمینت سرامیکی هم از معایب دیگر کامپوزیت ونیر است.
- اگر کامپوزیت ونیر توسط دندانپزشک متخصص انجام نشود، میتواند باعث عوارضی مانند التهاب لثه، بوی بد دهان و فاصله زیاد بین دندانها یا دیاستم شود.
- عدم مراقبت نکردن از دندان کامپوزیت شده باعث کاهش درخشندگی و ماندگاری آنها میشود.
- و ….
محاسن کامپوزیت دندانی
- درمان کامپوزیت نسبت به روشهای دیگر ترمیمی کم هزینه تر است.
- پروسه درمان در کامپوزیت سریعتر انجام میشود و تقریبا در یک یا دو جلسه کامل میشود.
- در روش کامپوزیت ریسک درگیر شدن پالپ و کاهش استحکام دندانها کمتر بوده و کامپوزیت به دلیل پلیمریزه بودن، بسیار زیبا و اصطلاحا شاین است.
- در روش کامپوزیت دندان تقریبا هیچ بخشی از دندان احتیاج به تراش ندارد و ماهیت اصلی دندان حفظ میشود.